BOSCH SMART SOLUTIONS, konferencija sa pametnim rješenjima za budućnost

Novosti

Jedna od vodećih kompanija u području tehnologije, tvrtka Bosch, u četvrtak 30. studenog 2016. je na zagrebačkom Velesajmu okupila stručnjake iz brojnih institucija na području Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te visoke predstavnike tvrtke Bosch iz Njemačke i predstavila prvu regionalnu Konferenciju na temu pametnih rješenja – Bosch Smart Solutions. Pametna rješenja baziraju se na Internet of Things kako bi čovjek, upravljajući aplikacija na svojim pametnim sučeljima, živio ugodnije i kvalitetnije. Kroz zanimljiva, inovativna predavanja koja gledaju korak unaprijed u budućnost, Bosch je prikazao svoj glavni moto-simply connected. Tri su glavne teme konferencije: Pametni gradovi, Industrija 4.0  i Pametni turizam.

Pozitivno iščekivanje nutricionizma

Predavanje na temu Pametni gradovi održao je Paulo Ferreira, potpredsjednik projekata pametnih gradova i umrežene prodaje, a zatim je zajedno s panelistima dao uvid u koncept pametnog grada, koji nije isključivo budućnost, već i sadašnjost. Ideja pametnih gradova vođena je megatrendovima- najprije demografijom, koja zatim vodi do urbanizacije te samim time i do povećanih potreba za energijom. A sve to zajedno potrebno je i povezati kako bi se čovjeku pružila bolja kvaliteta života. Pametni grad teži čovjeku omogućiti da živi na najugodniji mogući način, što podrazumijeva i održivi razvoj te ekonomski razvitak. Pristup koji Bosch pri tome koristi naziva se 3S: Sensors, Software, Services. Senzori se nalaze u uređajima koji su međusobno povezani, Software analizira podatke, a svi podaci nalaze se na jednom mjestu, platformi, Bosch IoT cloudu. Fokus pametnog grada nalazi se na nekoliko točaka. Prva od njih je energija, a ideja je energiju koristiti pametno, na način da bude uskladištena te se zatim koristi ovisno o potrebama. Slijede efikasne građevine i sigurnost. Sigurnost se temelji na nadzornim uređajima te mjerenju podataka iz okoline, primjerice u slučaju poplave. Sve prije navedene točke nadzirala bi e-vlada s ciljem kvalitetnog upravljanja na temelju prikupljenih podataka. Zadnja točka odnosi se na mobilnost, a kombinira javni i privatni prijevoz te daje upute kako najlakše doći do željene lokacije i pronaći odgovarajuće parkirno mjesto. U razvoj pametnih gradova ulaže i Republika Hrvatska, kaže Dragan Jelić, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU, a operativni program odnosi se na Osijek, Slavonski Brod, Zagreb, Split, Zadar i Pulu. Pri tome, gradovi su kreativno uključeni u implementaciju pametnih rješenje radeći na projektima na temelju kojih Ministarstvo pruža potrebnu financijsku potporu, a naglašena je i važnost europskih fondova. Grad Jastrebarsko već je implementirao pametna rješenje, te gradonačelnik Zvonimir Novosel, navodi kako je koncept prilagođen samom gradu, a kombiniran je s aplikacijama. Također, grad Jastrebarsko već koristi 17 javnih električnih bicikala koji koriste Boschov sustav pokretanja, a razvoj će se nastaviti u istom smjeru.

Predavanje na temu Industrija 4.0 održao je komercijalni direktor tvornice u mađarskom Hatvanu, Volker Schilling. Schilling tvrdi kako je u tijeku nova industrijska revolucija,a primjena pametnih tehnologija omogućit će nastajanje personaliziranih proizvoda i usluga. Ključno mjesto pri tome zauzima upravo čovjek. Prema vlastitim željama i potrebama, sam kreira personalizirani proizvod, koji korištenjem IoT i pametnih tenologija postaje stvarnost. Konkretno, Schilling je naveo primjer autobomila. Neće više biti dva ista automobila već će svaki biti prilagođen vlasniku, i tu se ne radi samo o snu, već i o stvarnosti. Bosch već ima neka konkretna rješenja i kreće prema potpunom ostvarenju cilja. Ovakav impresivni razvoj tehnoloških rješenja uz sebe veže i jedno važno pitanje-hoće li tu biti mjesto za čovjeka kao radnu snagu. Schilling je na to odgovorio da će se broj radnih mjesta povećati, a ne smanjiti, i da se bitno mijenja koncept samog posla, a obzirom na to da je IoT multidisciplinaran koncept. Također, Bosch ulaže sredstva u HMI (human machine interface) kako bi čovjeku posao bio olakšan prilikom rada sa strojevima te nagalašava važnost standardizacije strojeva kako bi se mogućnost pogrešaka smanjila.

Posljednje predavanje na temu Pametnog turizma održao je Dino Juriša, voditelj odjela za Bosch pametna rješenja. Smatra kako upravo je upravo turizam među prvim sektorima koji mogu značajno profitirati koristeći pametna rješenja. Na taj se način povećava atraktivnost, a prave informacije turistu su od velike važnosti. Mogućnost nakupljanja nepotrebnih informacija koje se mogu prikupiti putem raznih aplikacija pri tome se svodi na minimum obzirom na to da je ideja sve informacije okupiti na jednoj platformi i pri tome se koristi samo jedna aplikacija. Pametna rješenja mogu se implementirati u sigurnost koja se navodi kao ključan faktor konkurencije. Vrlo je teško čovjeku pratiti više snimki nadzorne kamere istovremeno, međutim, pametnom uređaju niti jedan detalj neće promaknuti te će sigurnost turista biti na višoj razini. Također, kao bitan element turizma u kojem je moguće primijeniti pametna rješenja je optimizacija korištenja energije, odnosno povećanje energetske učinkovitosti te korištenje obnovljivih izvora energije, što je naročito važno govorimo li o ekoturizmu. Nerijetko, turisti se žale na prijevoz, a implementacija pametnih rješenja svakako bi doprinijela rješenju tog problema. Hrvatski primjer uspješne impelentacije pametnih rješenja navela je Izirodra Marković Vukadin, predstavnica Instituta za turizam, a radi se o šibenskoj tvrđavi Barone čija je kulturna baština oplemenjena koristeći tehnologiju. Prema statističkim podacima, Hrvatska se nalazi na 33. mjestu u svijetu, 12. mjestu među zemljama srednje i zapadne Europe te na 38. mjestu u odnosu na ICT indeks. Brojke su pokazatelj da Hrvatska  već sada zauzima visoko mjesto na ljestvicama sa stajališta turizma, a ulaganjem u pametna rješenja napredak ne može izostati.  Važno je naglasiti da pametna rješenja nisu gotov proizvod, već su prilagodljiva i samim time ostavljaju prostora za samostalni razvoj i otvaraju vrata budućnosti, a kako je to  gospodin Paulo Ferreiro rekao, budućnost počinje sada! Ne sumnjamo da će u inovativnosti razvoja, prehrambena industrija, odnosno nutricionizam naći svoje mjesto pod suncem u okviru implementacije i korištenja pametnih tehnologija.

Autor:

Jelena Ostojić, univ.bacc.preh.teh.

Previous
Konferencija Primjenjeni nutricionizam u industriji i turizmu
Next
Konferencija modernog i dobrog okusa: Slatka dijetetika