Healthy Meal Standard predstavljen u novom broju Nacionala

Novosti

Jučer (31.05.2016.) u novom broju političkog tjednika Nacional, predstavljen je Healthy Meal Standard od osnivačice Diane Gluhak. (Visoku rezoluciju PDFa ćemo objaviti u petak, najkasnije slijedeći ponedjeljak.)

U ovom broju na čak 4 stranice možete saznati sve detalje oko standarda pa i udruge Zdravi Obrok Hrvatska, od nastanka ideje do danas.

Još jednom je napomenuto zašto je HMS važan kao takav za ljude s posebnim prehrambenim potrebama…

nacional_1
HMS Nacional – Foto1
nacional_2
HMS Nacional – Foto2

 

Izvadak iz teksta možete pročitati ispod:

Prehrana gosta s posebnim prehrambenim potrebama i navikama postaje sve veći dio zdravstvenog turizma. Sukladno podacima Ministarstva turizma i Ministarstva zdravlja, prema kriterijima atraktivnosti i konkurentnosti, zdravstveni turizam ulazi u skupinu potencijalno vodećih turističkih proizvoda Hrvatske. Prema statističkim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, kronične nezarazne bolesti čine značajan dio ukupnih oboljenja povezanih s prehranom, stoga je važno usmjeriti nove standardizirane usluge baš u nišu za posebne prehrambene potrebe. Upravo inicijativa za uvođenje standarda prehrane u javnoj upotrebi u Hrvatskoj, pod nazivom Healthy Meal Standard, regulirati će prehranu za posebne potrebe i navike, kojem je cilj unaprjeđenje standarda i kvalitete usluga u turizmu i ugostiteljstvu, ali i svim javnim ustanovama kao što su vrtići ili škole. Healthy Meal Standard prva u svijetu osmislila je magistra nutricionizma Diana Gluhak, koja je ekskluzivno za Nacional rekla da je o Healthy Meal Standardu (HMS) te o njegovoj mogućoj implementaciji u Europi, obavijestila europske institucije i organizacije, te kroz nekoliko mjeseci očekuje ju predstavljanje projekta europarlamentarcima.

“Healthy Meal Standard je standard koji je napravljen da bi se pomoglo svim osobama koje imaju probleme s prehranom, bilo da je riječ o prehrambenim potrebama ili navikama. To je standardizacija s ciljem dobivanja certifikata za sve javne ustanove koje nude prehranu. Što to znači u praktičnom smislu? Osoba koja boluje od šećerne bolesti dođe u hotel, restoran, ili dijete koje boluje od šećerne bolesti koje ide u vrtić ili školu, treba imati pravilnu prehranu prilagođenu svojim potrebama. Gleda se broj obroka, sveukupni unos kalorija ali i omjer bjelančevina, masti i ugljikohidrata ali gledaju se i namirnice koje su preporučene i one koje nisu. Udruga Zdravi Obrok Hrvatska, koja se sastoji od zainteresiranih organizacija i institucija, gdje u strukturi djeluju dva važna tijela: Znanstveno Savjetodavno Vijeće i Odbor za stvaranje i primjenu standarda prehrane u javnoj upotrebi u Hrvatskoj, u čiji su rad uključeni liječnici, profesionalni kuhari, nutricionisti, sveučilišni profesori, dobrovoljno regulira taj standard, a on je provjeren od velikog broja institucija i napravljen na temelju europskih i svjetskih istraživanja”, kaže Diana Gluhak za Nacional.

 

PREUZMITE PDF

Nacional Online

Previous
16. hrvatska konferencija o kvaliteti
Next
Ministar zdravlja Dario Nakić u Dubrovniku o boljitku za zdravstveni turizam