Konferencija modernog i dobrog okusa: Slatka dijetetika

Novosti
Slatka dijetetika 1

Pučko otvoreno učilište Zagreb nositelj je projekta Slatka dijetetika koji je završno predstavljen na Konferenciji održanoj 23. studenog u Zagrebu. Projekt je nastao uz partnerstvo Hrvatskog akademskog centra za primijenjeni nutricionizam (HACPN), a prepoznala ga je Europska unija financirajući iz Europskog socijalnog fonda, u okviru natječaja ¨Jačanje kapaciteta za obrazovanje-faza II¨, aktivnosti koje je provodila od 30. studenog 2015. do studenog 2016. godine.

Ovaj inovativni projekt ima za cilj poboljšanje relevantnosti i kvalitete obrazovne ponude ustanova za obrazovanje odraslih te jačanje profesionalnih kapaciteta provoditelja obrazovanja odraslih kako bi se postiglo povećanje konkurentnosti polaznika na tržištu rada. Aktivnosti koje su provedene uključuju razvoj i izradu standarda zanimanja slastičar specijalne dijetetike, osposobljavanje nastavnika za provođenje programa usavršavanja, upoznavanje i primjena inozemnih iskustava, nabava suvremene slastičarske opreme, pilot provedbu novog programa usavršavanja za zanimanje slastičar specijalne dijetetike i brojne druge među kojima se poseban naglasak stavlja na implementaciju praktične nastave u program.

Slatka dijetetika 2

U sklopu projekta pod voditeljstvom Silvije Mršić, tim polaznika te nastavnika napravio je iskorak i odlučio slastice omogućiti svima, a ponajprije onima koji iz brojnih medicinskih razloga nisu u mogućnosti bezbrižno uživati u kolačima. Upravo zbog toga, moderno slastičarstvo integrira nutricionizam kao ključnu komponentu ovisno o specifičnim dijetetskim potrebama. Riječ je o slasticama namijenjenim osobama koje imaju poseban režim prehrane poput alergija i intolerancija na hranu, celijakije, šećerne bolesti itd. Također, namijenjene su i  veganima, vegetarijancima, sportašima te osobama koje iz vjerskih i etičkih razloga ne konzumiraju određene namirnice koje se koriste u pripremi slastica (Halal, Košer). Tim za implementaciju te provedbu projekta sastojao se od nutricionista, profesionalnih kuhara, verificiranih trenera Pučkog otvorena učilišta i brojnih drugih koji su, osim razvoja i izrade novog programa za usavršavanje za zanimanje slastičar specijalne dijetetike, posjetili i Pariz, grad s istančanim ukusom za gastronomiju. Tijekom tog studijskog putovanja stekli su brojna vrijedna iskustva koja su primijenili u svom projektu, ali koja će i dalje nastavit primijenjivati.

Krajnji rezultati projekta uključuju razvijen standard zanimanja i standard kvalifikacije za novi obrazovni program usavršavanja slastičara specijalne dijetetike, 15 polaznika koji sudjeluju u pilot programu usavršavanja za zanimanje slastičar specijalne dijetetike, 20 nastavnika osposobljenih za provođenje programa, poboljšane materijalne uvjete za provođenje praktične nastave.

Dijetetske slastice priručnik

Izrađen je i Priručnik za izradu dijetetskih slastica koji se može preuzeti na web stranici < www.slatkadijetetika.pou.hr >.

Fotogalerija Vam daje uvid u lijepi i primamljivi izgled ovih slastica, a što se okusa tiče, vjerovat ćete nam na riječ da je izvrstan! Osim uživanja u raznolikim slasticama, jedna od polaznica projekta srdačno je s nama podijelila svoj moto koji ju je vodio do uspjeha, a mi ga želimo podijeliti i s Vama: „Snovi stvaraju budućnost, a isto tako i znanje!“

 Autori:

Lucija Hršak, univ.bacc.nutr.

Jelena Ostojić univ.bacc.preh.teh.

Previous
BOSCH SMART SOLUTIONS, konferencija sa pametnim rješenjima za budućnost
Next
Konferencija za primijenjeni nutricionizam se u organizaciji Udruge Zdravi Obrok Hrvatska, održala 17.11.2016 u Hotelu Dubrovnik, Zagreb.