Udruga ZDRAVI OBROK i Healthy Meal Standard: Od ideje do praktične primjene

Novosti

Na konferenciji za novinare održanoj 7. prosinca u Zagrebačkoj gospodarskoj komori, udruga Zdravi obrok Hrvatska javnosti je predstavila model dobrovoljne regulative „Zdravi Obrok“ i projekt Healthy Meal Standard, s naglaskom na njegovoj praktičnoj primjeni, o čemu je više govorila predsjednica te udruge i kreatorica metodologije Healthy Meal Standard mag. nutr. Diana Gluhak.

Udruga Zdravi Obrok sa Dianom Gluhak je predstavila Model doborovoljne regulative unutarnjih odnosa, koji se po prvi puta predstavlja u RH, sa ciljem unaprjeđenja brige o ugroženim kategorijama stanovništva, podizanju kvalitete života, te unaprjeđenju standarda i kvalitete usluga u turizmu i ugostiteljstvu.

Cilj Udruge Zdravi Obrok je poticanje, provođenje i sudjelovanje u znanstvenim i stručnim aktivnostima, istraživanjima i projektima koji promoviraju, reguliraju i implementiraju standarde hrane namijenjene grupama sa posebnim prehrambenim potrebama i navikama.

Predstavljeni su članovi Odbora za praćenje i primjenu standarda prehrane u javnoj upotrebi u Hrvatskoj koje možete pogledati ovdje i članovi Znanstveno-stručnog vijeća: Odbora Stručnjaka, koje možete pogledati ovdje, a ukupno ih ima 25.

zobrok_login_logo

Healthy Meal Standard (HMS) je podržan od udruge Zdravi Obrok, te je prvi i jedinstveni cjeloviti model standardizacije i certifikacije jelovnika za posebne prehrambene potrebe, u javnim, primarno turističkim objektima sukladno svjetskim i nacionalnim smjernicama prehrane za posebne potrebe.

Prehrana osoba sa posebnim prehrambenim potrebama je vrlo bitan sastavni dio zdravstvenog turizma, a prilagođenom gastronomskom ponudom se omogućuje jačanje konkurentnosti turističke ponude Republike Hrvatske.

Healthy Meal Standard (HMS) osigurava kvalitetu i pruža sigurnost korisniku i davatelju usluge s ciljem ostvarivanja certifikata. Proces Implementacije, a zatim i Certifikacije (koja uključuje razne provjere koje prethodne internom i eksternom auditu, provjeri slijepog kupca) uključuje sustavne standarde edukacije i meni prilagođen prehrambenim potrebama u javnim i privatnim ustanovama.

Objekti kojima je cilj biti u korak sa potrebama tržišta i ponuditi gastronomsku deliciju, prehranu za osobe sa posebnim prehrambenim potrebama, pružaju svojim korisnicima standard, kvalitetu, sigurnost, gastronomski užitak na drugoj razni i što je vrlo bitno prepoznatljivost i ozbiljnost na tržištu., rekla je Diana Gluhak, mag.nutr.

 

Izvor:

HGK

Previous
Predstavljanje projekta: “Healthy Meal Standard – od ideje do praktične primjene”
Next
Održana prva sjednica Znanstveno savjetodavnog Vijeća udruge