Održana prva sjednica Odbora za stvaranje i primjenu standarda prehrane u Hrvatskoj

Novosti

Dana 16. Ožujka, 2016. godine, održana je prva sjednica Odbora za stvaranje i primjenu standarda u Hrvatskoj udruge Zdravi Obrok Hrvatska na Prehrambeno-biotehnološkom Fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu u Vijećnici Fakulteta.

Na sjednici Odbora su aktivno sudjelovali predstavnici institucija NZJZ Andrija Štampar, Prehrambeno-Biotehnološkog Fakulteta, Hrvatskog Olimpijskog Odbora, Kineziološkog Fakulteta, Hrvatskog Društva Prehrambenih Tehnologa, Biotehnologa i Nutricionista, Veterinarski Institut, Klub Gastronaut, Udruga Hrvatski Master Šef, Udruga za Prevenciju Prekomjerne Tjelesne Težine, Poduzeće Minus u Plus za krizni i razvojni menadžment, predsjednik Znanstveno Savjetodavnog Vijeća mr.sc. Marijan Katalenić, član ECS Brussels Željko B. Orszag, dipl.iur. i Diana Gluhak, mag.nutr.

Uvodnu riječ otvaranja sjednice vijeća je imao dekan PBF-a prof.dr.sc. Damir Ježek gdje je nakon glasanja za predsjednika Odbora za stvaranje i primjenu standarda u Hrvatskoj jednoglasno izabran Ranko Ćetković,  direktor marketinga Hrvatskog Olimpijskog Odbora. Na sjednici odbora je potom predstavljen dokument „Okvir za praćenje i primjenu standarda prehrane u javnoj upotrebi u Hrvatskoj“, koji je izrađen nakon sjednice Vijeća udruge Zdravi Obrok Hrvatska.

Prethodno sjednici Odbora ovlašteni predstavnici zainteresiranih institucija i organizacija upoznati su sa skupom načela i procedura u standardizaciji s ciljem ostvarivanja certifikata, koja uključuje i zdravstveni meni prilagođen zdravstvenim potrebama u turističkim objektima.

 U Okviru za praćenje i primjenu standarda prehrane u javnoj upotrebi u Hrvatskoj definiran je sustav nadzora koji uključuje praćenje i procjenu, pokazatelje uspjeha, kratku procjenu odnosa s postojećim nacionalnim propisima i dobrovoljnim sustavima, kao i prekograničnih implikacija, kratak pregled financiranja te, konačno, procjenu ispunjavanja prethodno postavljenih kriterija.

Potpisnici udruge Zdravi Obrok Hrvatska smatraju da on predstavlja kvalitetan okvir koji uključuje prihvatljivu razinu kompromisa između različitih interesa. Okvir uključuje sve relevantne čimbenike na području turizma, zdravstva, znanosti, stručnih i interesnih organizacija, vodećih stručnjaka i uključenih poduzeća.

Predloženim okvirom može se doseći postizanje temeljnog cilja usmjerenog na poboljšanje postojeće turističke ponudu u vidu zdravstvenog turizma sukladno hrvatskim i svjetskim smjernicama te unaprijeđenije brige o ugroženim kategorijama stanovništva i podizanje kvalitete njihovog života.

Također, Okvir ne zamjenjuje postojeće europske i nacionalne propise na ovom području već je komplementaran u odnosu na njih. Nakon jednoglasnog prihvaćanje Okvira za praćenje i primjenu standarda prehrane u javnoj upotrebi u Hrvatskoj, Diana Gluhak, mag.nutr. je predstavila metodologiju Healthy Meal Standard zajedno s pregledom HMS certifikata koji su jednoglasno prihvaćeni.

Previous
Healthy Meal Standard predstavljen u časopisu 4 Seasons Croatia
Next
Usvojen Okvir za stvaranje i primjenu standarda prehrane u javnoj upotrebi u Hrvatskoj